Her er en række udklip fra aviser der har dækket sagen, om to bøsser der blev nægtet adgang til diskotek... Sønderborg ugeavis skriver :  (uge 7, 1998)
 
BØSSER NÆGTET 
ADGANG TIL DISKOTEK

Diskriminering: Tom Dybdal Nielsen og
Kenneth Mortensen overvejer at føre sag
mod Diskotek  Smedien.

Af Jens Eilertsen & Nicolas Lund-Larsen

SØNDERBORG : Kenneth Mortensen, 21, og Tom Dybdal Nielsen, 27, begge fra Sønderborg, er nyforelskede. Og nyforelskede har det med at kysse hindanden.
   Det skal man imidlertid lade være med, hvis man er homoseksuel og ønsker at komme på diskotek Smedien i Sønderborg.

AFVIST
De to nyforelskede Sønderborgere kyssede hindanden på diskoteket en fredag aften, og da de aften efter ønskede at komme ind, sagde dørmanden nej. Han var instrueret af diskotekets bestyrer.

   "Jeg var målløs. Vi er jo begge kommet på Smedien i flere år, men det var før vi mødtes", siger Tom Dybdal Nielsen.
 En af parrets vendinder gik ind på Smedien og talte med bestyren, men hun kom tilbage med samme besked : Bøsser har ingen adgang, hvis de ikke kan lade være med at kysse hindanden.
  Siden har Tom og Kenneth forsøgt at komme ind på Smedien en gang, men resultatet var det samme. Dørmanden havde fået besked på at afvise de to.

  "Det kan virkelig gøre mig hidsig, og vi overvejer nu, hvad vi skal gøre. Efter den første afvisning gik vi på Kedde, og da politiet senere på aftenen kom, forelagde vi situationen for betjentene. De rådede os til at tage kontakt med en advokat, og det vil vi nok gøre", fortæller Tom Dubdal Nielsen.


Tom Dybdal Nielsen (tv) med kæresten Kenneth Mortensen. De må ikke kysse hindanden på diskotek Smedien.

  "Har du fortrudt at i kyssede hindanden på diskoteket" ?
  "Altså - nej. Vi lever i 1998. Kærester kysser hindanden på diskoteket. Og det vil vi også have lov til. Vi er nyforelskede, og tænker ikke så meget over hvad vi gør. Hvis nogen synes at det er ulækkert at to mænd kysser hindanden, kan de jo bare kigge væk", siger den 27-årige sønderborger videre.

Hjælp fra politikere
Han er vildt begejstret over udviklingen i samfundet med hensyn til syn på homoseksuelle. Det gavner virkeligt sagen, at den ene politiker efter den anden springer ud.
  "Dronningen er jo også begyndt at tage imod homoseksuelle par. Nu mangler vi bare Smedien", fortsætter Tom Dybdal Nielsen.

 

"Hvordan er den typiske reaktion hos tilfældige personer, når de ser jer kysse hindanden" ?
  "Der er nok nogen, som synes, at det er mærkeligt. Og vi har også været ude for, at der bliver råbt efter os, når vi går hånd i hånd. Men den slags lærer man hurtigt at lukke ude", understreger Tom Dybdal Nielsen.

  "Hvor mødte du Kenneth ? Vel ikke på Smedien" ?
  "Nej, det var på Buddy Holly. Vi har været kærester i 4 uger".

Spring ud
Tom dybdal Nielsen er født og opvokset i Hjørring. Omkring 15 års alderen gik detop for ham, at han ikke rigtigt følte det samme for piger som kammeraterne. Der gik cirka syv år, før Nielsen tog det vanskelige skridt ud af skabet.

  Vennerne tog det fint, mens familien nærmest gik i koma og brød kontakten for en tid. I dag er såvel familie som venner og arbejdskollegaer helt på det rene med, at Toms kærester ikke hedder Susanne, Jane og Hanne.

  "Det er utroligt vanskeligt at skjule sin seksualitet. Alle kan jo mærke at der er noget i vejen. Efter at jeg er sprunget ud, er jeg blevet mere åben og afslappet. Det siger i hvert fald min omganskreds".

  Tom Dybdal Nielsen har et godt råd til homoseksuelle, og det er slet og ret : Spring ud.
  To dage op til deadline forsøgte ugeavisen at få en kommentar fra Smediens bestyrer, Susanne Petersen. Desværre forgæves.
 



 Sønderborg ugeavis skriver :  (uge 7, 1998)
 
AFVISNING AF BØSSER LOVLIG - OG ULOVLIG.

Af Jens Eilertsen

Sønderborg : Sønderborg ugeavis rettede henvendelse til politiet i Sønderborg for at høre, om de to homoseksuelle mænd, der var blevet afvist på Smedien, har været udsat for en ulovlighed.
"Når der er en sag på vej, må jeg ikke udtalele mig", siger vicepolitimester Jan Stick.

Vicepolitimesteren ønsker heller ikke at framkomme med generelle udtalelser her og nu. Det kræver at han kender enkelthederne til bunds og får tid til at læse en del papirer for at kunne komme med et bud på, om der har fundet en ulovlighed sted.

AFVISNING : Advokatfuldmægtig siger at sagen om Smediens afvisning af to bøsser er uhyre kompliceret.

Sønderborg : Hvis sagen om de to homoseksuelle mænd, der blev afvist på Smedien, ender hos politiet og senere i retten, kan den blive meget interessant. Afvisningen er nemlig både lovlig og ulovlig.
 

 

Ugeavisen hentede eksperthjælp hos advokatfuldmægtig Torbjørn Philippsen fra firmaet Boserup, Højer og Christensen.

"Som i de fleste andre sager skal denne vurderes ud fra mange små ting. Hændelsen har jo fundet sted på et offentligt sted, og i følge grundloven må man ikke diskriminere.

Omvendt har restauratøren og de ansatte jo også pligt til at sørge for, at gæsterne ikke udviser voldelig , støjende, fornærmelig, eller anstødelig adfærd. Og vi kan jo ikke afvise at nogen føler sig anstødt af det, du beskriver der", siger Thorbjørn Philippsen.
Han understreger, at den samme problematik kan opstå ved en af de danske strande. Her er det tilladt at bade nøgen, men det er ikke tilladt at udvise anstødelig adfærd.

Man kan således risikere, at en nøgenbader, der altså er i sin fulde ret til at trædeop uden tøj, anstøder en ældre dame. Og så er det lovlige pludseligt ulovligt.

 



Jyske Vestkysten skriver :  (12.Feb 1998)
 
DISKOTEK VIL IKKE SE BØSSER KYSSE 

AF : Holger Jepsen

Det nyforelskede kærestepar Tom Dybdal Nielsen og Kenneth Mortensen må ikke komme på Diskotek Smedien i Sønderborg. Bestyrelsen meldes til politiet.

Kærlige bøsser ingen adgang. På diskotek Smedien i Sønderborg vil bestyreren ikke se to mænd tungekysse hidanden, og derfor vil kæresterne Tom Dybdal Nielsen og Kenneth Mortensen melde bestyreren Susanne Petersen til politiet.

Den sidste fredag i januar var det nyforelskede par i byen. De to fandt vej til Smedien, som blandt byens bøsser har ry for at være det bedste sted.

Dagn efter ville de også på Smedien, men dørmanden sagde nej. Beslutningen om at nægte parret adgang kom fra bestyreren.
Sent den første nat, da der næsten ingen gæster var, kyssede vi hindanden. Det gør alle nyforelskede par, og hvis nogen synes at det er ulækkert, kan de jo bare kigge den anden vej, siger Kenneth Mortensen, 21 år.

Han mødte sin ven, Tom Dybdal Nielsen, 27 år, på et af byens andre diskoteker.
Betstyreren fortryder intet, og hun har en absolut anden opfattelse af den fradag nat.

 

 

De har eksterm mangel på pli. De tungekyssede, og tog hindanden mellem benene. 20-30 gæster følte sig stødt, og flere kunder gik, siger Susanne Petersen, der ikke tøver med at nægte dem adgang i fremtiden.

Uanset om det er homoseksuelle eller heteroseksuelle, der opfører sig, så mine kunder går, vil jeg nægte dem adgang, fastslår Susanne Petersen fast.

Det afviste bøssepar er rystet over Smediens holdning. Vil lever i 1998, hvor dronningen tager imod homoseksuelle par. Men bestyreren på det lille diskotek i Sønderborg tåler det ikke. Jeg er målløs, siger Tom Dybdal Nielsen.

Landsforeningen for bøsser og lesbiske har aldrig hørt om en lignende sag rejst ved domstolene.

Det er klart en lovovertrædelse. Vi er interesseret i , at loven bliver håndhævet, så vi følger sagen, siger Bent Hansen fra lansforeningens forretningsudvalg.

Siden 1987 har det været strafbart at nægte betjening af personer på grund af seksuel orientering. Strafferammen er seks måneders fængsel.
 



Morgenavisen Jyllands-Posten skriver :  (13.Feb 1998)
 
KYSSENDE BØSSER INGEN ADGANG.

Fra RB.

SØNDERBORG: Kærlige bøsser ingen adgang. På diskotek Smedien i Sønderborg vil bestyreren ikke se to mænd tungekysse hindanden, og derfor vil kæresterne Tom Dybdal Nielsen og Kenneth Mortensen melde bestyreren, Susanne Petersen til politiet, skriver JyskeVestkysten torsdag.

 

Den sidste fredag i januar var det nyforelskede par i byen. De to fandt vej til Smedien, som blandt byens bøsser har ry for at være det bedste sted. Dagen efter ville de også på Smedien, men dørmanden sagde nej. Beslutningen om at nægte parret adgang kom fra bestyreren.
 



 Jyske Vestkysten skriver :  (15.Feb 1998)
 
ALLE SKAL OPFØRE SIG PÆNT

AF : Holger Jepsen
Foto's : Peter Bergman

Det er i orden at kysse hindanden, også hvis man er homoseksuel, mener alsingerne, men det er forkert at rage på hindanden, uanset hvem man er.

Lørdag for et par uger siden blev et nyforelsket bøssepar nægtet adgang til diskotek Smedien i Sønderborg.
Bøsserne siger, at det er diskrimination, de tungekyssede kun hindanden, som så mange andre unge mennesker i nattelivet, er kæresteparrets Tom Dybdal Nielsen og Kenneth Mortensens udlægning.

 
 

Bestyreren Susanne Petersen har en helt anden opfattelse af bøsseparrets kærlighedsdans på det lille gulv i Smedien.

Ekstem mangel på pli, kalder hun episoden. Flere gæstergik, fordi de uhæmmet ragede hindanden mellem benene.
Jyske Vestkysten har spurgt en række 

borgere i Sønderborg hvor deres grænse går. Alle er enige om, at bøsser har lov til at tilkendegive kærlighed over for hindanden som alle andre. 

Men der er en grænse, der går cirka der, hvor ryggen bliver fræk og livremmen sidder.
 


Parret Tom Dybdahl Nielsen & Kenneth Mortensen blev afvist ved diskotek Smedien
for nogen tid siden, bestyreren på diskoteket mener de udviste ekstrem mangel på pli, selv siger de at de blot kyssede hindanden.

 

 
Ib Arne Christensen, Havnbjerg
Det er ligegyldigt om det er to mænd eller en mand og en dame. De skal opføre sig pænt, såfolk gider være sammen med dem. Når man uhæmmet rager på hindanden et offentligt sted, er man gået over grænsen.
 
Thomas Tønder (th).
Sønderborg : Min grænse går der, hvor jeg siger : så længe de ikke kysser mig, er det i orden.

Thomas Pfuhl, Sønderborg :
Bøsser må gerne købe deres køkkener hos Befas. Min tolerencetærskel er rimelig høj, men jeg synes det er i orden at nægte folk adgang, hvis de ikke kan opføre sig sådan at andre ikke føler sig stødt. Det gælder både bøsser og andre par.
 

Keld Wagner Pedersen, Nordborg :
Det er sådan set ligegyldigt, om det er bøsser eller en mand og kvinde. Det er okay at vise , at man er glade for hindanden, men der er en grænse, og den kender de to unge mennesker udemærket. Selvfølgelig gør de det.
 



Sønderborg Ugeavis skriver :  (18.Feb 1998)
 
MASSER AF KLAGER OVER BØSSERS DISKO-KYS

AF: Jens Eilertsen
Foto´s: Nicolas Lund-Larsen

SØNDERBORG: Diskotek Smediens bestyrer Susanne Petersen vil meget gerne sætte en tyk streg under, at hun personligt ikke har noget imod bøsser og lesbiske.
"Men de skal opføre sig ordentligt", siger hun og refererer til sagen om kæresteparret Tom Dybdal Nielsen og KennethMortensen, begge Sønderborg.
De to kyssede hinanden på Smedien og fik dagen efter at vide, at de er uønskede på discoteket.
MANGEL PÅ PLI
Til ugeavisen forklarede de to mænd, at de kyssede hinanden  - akkurat som andre kærestepar, men det afvises på det kraftigeste af Susanne Petersen.
"De udviste en ekstrem mangel på pli. De tungekyssede både ved bordet og foran discjockeypulten. Og de tog hinanden mellem benene på dansegulvet"

 

Susanne Petersen siger at hun om aftenen og dagen efterfik mellem20 og 30 klager fra gæsterne. To gange henvendte personalet sig ifølge bestyreren til Tom Dybdal Nielsen og Kenneth Mortesen for at bede dem lægge låg på følelserne. Uden resultat.
FRYGTEDE BALLADE
"Jeg har ret og pligt til at sørge for ro og orden på discoteket. Og den slags opførsel kan meget let give ballade. Jeg er ikke i tvivl om at der var sket noget ubehageligt, hvis discoteket havde været fyldt", siger Susanne Petersen og understreger at hun havde behandlet sagen på samme måde, hvis de to hoved aktører havde været et hetroseksuelt par.
 

Susanne Petersen er bestyrer af Smedien. Og hun har ikke noget imod bøsser og lesbiske